Blog


Coming Soon ...

Τι είναι η capsule wardrobe;

Posted By Admin Admin

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019 12:44:45 μ.μ. Europe/Athens

Τι είναι η capsule wardrobe;

Γιατί αξίζει και πώς θα χτίσετε την δική σας;

Η capsule wardrobe;

Πρόκειται για μια τάση που κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές τελευταία. Βασίζεται στην ιδέα πως δεν χρειαζόμαστε πολλά ρούχα στην καθημερινή μας ζωή, αλλά λίγα τα οποία να συνδυάζουμε μεταξύ τους. Στόχος είναι να διαμορφώσουμε μια ντουλάπα με συνοχή, όπου τα κομμάτια συνδυάζονται μεταξύ τους, ποιοτική, με λίγα και καλά ρούχα, και όσο το δυνατόν πιο διαχειρίσιμη. Ώστε να ξέρουμε τι υπάρχει μέσα ανά πάσα στιγμή.

Γιατί να την υιοθετήσετε;

Αν αναρωτιέστε γιατί να το κάνετε, διάβασε την παρακάτω λίστα και πείτε μας αν μπορείς να ταυτιστείτε με κάποιον από τους λόγους:

"Δεν έχω τι να φορέσω": ενώ έχετε στοίβες ρούχων, δεν μπορείτε με τίποτα να διαλέξεις. Μήπως φταίει το ότι δεν μπορείτε καν να δείτε όλα όσα βρίσκονται στη ντουλάπα;

Κερδίζετε χρόνο: η παραπάνω διαδικασία σας τρώει πολύ χρόνο κάθε πρωί και είμαι σίγουρη πως θα προτιμούσατε να τον αφιερώσετε σε άλλα ποιο σημαντικά θέματα .

Κάνετε οικονομία: σας προκαλώ να μετρήσετε πόσα ρούχα στη ντουλάπα σου έχουν φορεθεί μόνο μια φορά. Μήπως το φόρεμα για το γάμο της ξαδέλφης; Ή ένα τζιν που βρήκατε 10 ευρώ αλλά τελικά δεν σας πήγαινε;

Πάντα στη μόδα: αν επενδύσετε σε βασικά κομμάτια καλής ποιότητας, όπως ένα μαύρο σακάκι ή ένα λευκό πουκάμισο, θα τα φοράτε, όσες τάσεις κι αν περάσουν.

Αγάπη για το περιβάλλον: το 20-25% των χημικών παγκοσμίως χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία υφασμάτων, κάνοντάς την τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία μόλυνσης των ωκεανών. Προσπαθήστε, λοιπόν, να σκέφτεσαι πίσω από το προϊόν που αγοράζεις.

Κάνεις καλό στην υγεία σας: τα χημικά που εντοπίζονται στα πιο φθηνά, συνθετικά ρούχα απορροφούνται από το δέρμα και φαίνεται πως συνδέονται με προβλήματα στους πνεύμονες και το συκώτι καθώς και με ορμονικές διαταραχές.

 

Πώς να χτίσετε μια capsule wardrobe;

Είναι πιθανό να τρομάξατε από τα tutorials στο youtube, καθώς όλες οι γκουρού του μινιμαλισμού δείχνουν ντουλάπες με 10, 20 και 27 κομμάτια! Ωστόσο, δεν φοράμε όλες μόνο μίνιμαλ, άσπρα/μαύρα/μπεζ ρούχα. Ακολούθησε, λοιπόν, τους παρακάτω κανόνες και οδηγίες, που σας δίνουμε εμείς από την AKK Concepts και παίξετε με τη ντουλάπα σας και το στυλ σας.

Κανόνες:

  1. Δεν υπάρχει ένας τέλειος αριθμός ρούχων. Η capsule wardrobe είναι πιο πολύ ένας τρόπος ζωής πιο απλός και εύκολος.
  2. Έχε στο νου σας μόνο τα καθημερινά ρούχα, δηλαδή αυτά που φοράτε στη σχολή/δουλειά και στις εξόδους και όχι αξεσουάρ και ρούχα ειδικών περιστάσεων, π.χ. του γυμναστηρίου.
  3. Να έχεις μια σεζόν στο μυαλό σου, π.χ. το καλοκαίρι.

Βήματα:

  1. Ψάξετε: πριν αρχίσετε την εφαρμογή, κάνετε λίστες. Δείτε τι σας πάει από χρώματα και σχέδια και τι από αυτά φοράτε πρακτικά στην καθημερινότητά σας. Πάρετε και ιδέες από το instagram και το pinterest.
  2. Ξεκαθαρίστε: ανοίξτε τη ντουλάπα και διαλέξετε τι θα κρατήσεις . Κατά τη διαδικασία αυτή, μην ξεχνάτε τις λίστες που κάνατε νωρίτερα σχετικά με τη ντουλάπα-στόχο. Τα κομμάτια που θα μείνουν εκτός, χαρίστε τα σε φίλες ή σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση ή πουλήστε τα στην εφαρμογή depop.
  3. Δείτε τι έμεινε: αφού κάνατε το ξεκαθάρισμά σας, ήρθε η ώρα για μια ανασκόπηση. Χωρίστε τα ρούχα που κρατήσατε ανά κατηγορία: τα ‘πάνω’ (πουκάμισα, μπλούζες, T-shirt), τα ‘κάτω’ (παντελόνια, φορέματα, φούστες, τζιν) και τα ‘πανωφόρια’ (ζακέτες, σακάκια, μπουφανάκια). Δείτε τι συνδυασμούς μπορείτε να κάνετε με τα ρούχα που έμειναν και νέους τρόπους αξιοποίησης, π.χ. ένα φουλάρι μπορεί να γίνει ζώνη.
  4. Συμπληρώστε: δείτε τι σας λείπει. Μη βρείτε απλά αφορμή για ψώνια! Θυμηθείτε ότι βασική αρχή της capsule wardrobe είναι η ποιότητα, οπότε προσπαθήστε τα νέα κομμάτια που θα προσθέσετε να είναι καλής ποιότητας και από υφάσματα φιλικά προς το περιβάλλον και το δέρμα σου.
  5. Διατηρήστε: η capsule wardrobe είναι τρόπος ζωής. Στις επόμενες εκπτώσεις, μην αγοράσεις T-shirt με 3€. Κάνε σωστές επιλογές και αν στην τελική υποκύψετε μια φορά, εντάξει δεν χάθηκε ο κόσμος.
Περισσότερα
Περισσότερα

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΡΟΥΧΑ ΑΠΟ ΤΟΞΙΚΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ

Posted By Admin Admin

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 2:11:45 μ.μ. Europe/Athens

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας, και απορροφά σχεδόν όλες τις ουσίες στις οποίες εκτίθεται, ακόμα και τις δυνητικά βλαβερές τοξίνες.

ΤΑ 4 ΠΙΟ ΤΟΞΙΚΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ & ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Ακριβώς όπως τα βιολογικά τρόφιμα θεωρούνται πιο ωφέλιμα για την υγεία μας, έτσι και τα ρούχα από φυσικά, βιολογικά υφάσματα είναι ασφαλέστερα από τα κατασκευασμένα από συνθετικά υφάσματα που τα έχουν περιλούσει με χημικές ουσίες. Δεν είναι, όμως, μόνο ο οργανισμός μας που βλάπτεται άμεσα από αυτά τα υλικά. Είναι και το περιβάλλον που είτε επιβαρύνεται από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους είτε απογυμνώνεται βάναυσα για να «προμηθεύσει» στις βιομηχανίες τις πρώτες ύλες για την κατασκευή των ρούχων που τόσο ασυλλόγιστα αγοράζουμε.

4 ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ

Αναφέρουμε τα πιο συνηθισμένα υφάσματα, στην κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται μέθοδοι που βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον:

Νάιλον

Είναι ένα συνθετικό ύφασμα που κατασκευάζεται από παράγωγα πετρελαίου και διάφορες χημικές ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, για να μην τσαλακώνεται. Ένας άλλος παράγοντας που θα έπρεπε να λαμβάνουμε υπόψη είναι ότι με την παραγωγή νάιλον εκλύονται επιβλαβή αέρια του θερμοκηπίου που παραμένουν στο περιβάλλον.

Πολυεστέρας

Ένα ακόμα ύφασμα από παράγωγα πετρελαίου που δε βιοδιασπώνται εύκολα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο συνθετικό υλικό μπορεί να προκαλέσει ενδοκρινική διαταραχή που δυνητικά μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Τεχνητό μετάξι

Οι ίνες Rayon κατασκευάζονται από ξυλοπολτό και η συστηματική παραγωγή του συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών σε όλο τον κόσμο.

Βαμβάκι

Δεν είναι τοξικό. Το βαμβάκι είναι φυσικό, βιοδιασπώμενο υλικό, συχνά όμως, η συγκομιδή του γίνεται με τη χρήση δυνητικά επιβλαβών φυτοφαρμάκων (εκτός αν είναι οργανικό). Ο τρόπος παραγωγής και επεξεργασίας του βαμβακιού και των κοινών βαμβακερών υφασμάτων εξαντλεί υπερβολικά τους φυσικούς πόρους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι χρειάζονται περίπου 700 λίτρα νερού για να αναπτυχθεί αρκετό βαμβάκι που θα χρησιμεύσει στην κατασκευή ενός μόνο T-shirt.

4 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΤΕ

Γνωρίζοντας πόσο σημαντικούς κινδύνους για τον οργανισμό και το περιβάλλον κρύβουν τα συνήθη υφάσματα από τα οποία κατασκευάζονται τα ρούχα που υπάρχουν στην αγορά, μπορούμε να επιλέξουμε, εναλλακτικά, πιο οικολογικές λύσεις. Είναι βασικό να κοιτάμε την ετικέτα των υφασμάτων, στις οποίες είναι υποχρεωμένοι οι κατασκευαστές ένδυσης να γνωστοποιούν τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα προϊόντα τους. Κοιτάξτε, λοιπόν, για ασφαλέστερα, πιο «πράσινα» υφάσματα: Tencel

Είναι τεχνητό ύφασμα, το οποίο όμως, κατασκευάζεται από τη συλλογή κυτταρίνης, φυσικού υλικού που βρίσκεται στον πολτό του ξύλου. Είναι ανακυκλώσιμο και τα υποπροϊόντα του χρησιμοποιούνται για την κατασκευή άλλων προϊόντων. Modal

Αποτελείται από ημι-συνθετικές ίνες από τον πολτό ξύλου της οξιάς. Και αυτό, επίσης, παράγεται με τρόπο ώστε να μην απελευθερώνονται επιβλαβή υποπροϊόντα στο περιβάλλον. Cupro

Είναι ένα μαλακό ύφασμα που προέρχεται από χνούδι βαμβακόσπορου –από τις ίνες που κολλάνε στους σπόρους του φυτού όταν είναι ήδη εκκοκκισμένο. Έχει παρόμοιο βάρος και αίσθηση με το μετάξι και είναι χρωματισμένο με μη τοξικά χρώματα. Βιολογικό βαμβάκι

Το βιολογικό ή οργανικό βαμβάκι παράγεται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή χημικών ουσιών. Αν και απαιτείται η ίδια ποσότητα νερού και εργασίας όπως για το συμβατικό αντίστοιχό του, το οργανικό βαμβάκι είναι εντελώς βιοδιασπώμενο. Ας σκεφτούμε ότι, όταν ντύνουμε το σώμα μας, αυτό αναπνέει κάτω από το ύφασμα με το οποίο το τυλίγουμε. Ποτέ δε θα θέλαμε αυτό που αναπνέει το σώμα μας να είναι τοξικές και επιβλαβείς για την υγεία ουσίες, ούτε θα θέλαμε τα υφάσματα των ρούχων μας να έχουν παραχθεί ζημιώνοντας το περιβάλλον και εξαντλώντας τους φυσικούς πόρους.

Περισσότερα
Ταξινόμηση:
Δημιουργήθηκε την