Τι είναι η capsule wardrobe;

 

Γιατί αξίζει και πώς θα χτίσετε την δική σας;

 

Η capsule wardrobe;

Πρόκειται για μια τάση που κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές τελευταία. Βασίζεται στην ιδέα πως δεν χρειαζόμαστε πολλά ρούχα στην καθημερινή μας ζωή, αλλά λίγα τα οποία να συνδυάζουμε μεταξύ τους. Στόχος είναι να διαμορφώσουμε μια ντουλάπα με συνοχή, όπου τα κομμάτια συνδυάζονται μεταξύ τους, ποιοτική, με λίγα και καλά ρούχα, και όσο το δυνατόν πιο διαχειρίσιμη. Ώστε να ξέρουμε τι υπάρχει μέσα ανά πάσα στιγμή.

Γιατί να την υιοθετήσετε;

Αν αναρωτιέστε γιατί να το κάνετε, διάβασε την παρακάτω λίστα και πείτε μας αν μπορείς να ταυτιστείτε με κάποιον από τους λόγους:

"Δεν έχω τι να φορέσω": ενώ έχετε στοίβες ρούχων, δεν μπορείτε με τίποτα να διαλέξεις. Μήπως φταίει το ότι δεν μπορείτε καν να δείτε όλα όσα βρίσκονται στη ντουλάπα;

Κερδίζετε χρόνο: η παραπάνω διαδικασία σας τρώει πολύ χρόνο κάθε πρωί και είμαι σίγουρη πως θα προτιμούσατε να τον αφιερώσετε σε άλλα ποιο σημαντικά θέματα .

Κάνετε οικονομία: σας προκαλώ να μετρήσετε πόσα ρούχα στη ντουλάπα σου έχουν φορεθεί μόνο μια φορά. Μήπως το φόρεμα για το γάμο της ξαδέλφης; Ή ένα τζιν που βρήκατε 10 ευρώ αλλά τελικά δεν σας πήγαινε;

Πάντα στη μόδα: αν επενδύσετε σε βασικά κομμάτια καλής ποιότητας, όπως ένα μαύρο σακάκι ή ένα λευκό πουκάμισο, θα τα φοράτε, όσες τάσεις κι αν περάσουν.

Αγάπη για το περιβάλλον: το 20-25% των χημικών παγκοσμίως χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία υφασμάτων, κάνοντάς την τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία μόλυνσης των ωκεανών. Προσπαθήστε, λοιπόν, να σκέφτεσαι πίσω από το προϊόν που αγοράζεις.

Κάνεις καλό στην υγεία σας: τα χημικά που εντοπίζονται στα πιο φθηνά, συνθετικά ρούχα απορροφούνται από το δέρμα και φαίνεται πως συνδέονται με προβλήματα στους πνεύμονες και το συκώτι καθώς και με ορμονικές διαταραχές.

 

 ΜΠΛΟΥΖΑ ΜΑΝΤΗΛΙ

Πώς να χτίσετε μια capsule wardrobe;

Είναι πιθανό να τρομάξατε από τα tutorials στο youtube, καθώς όλες οι γκουρού του μινιμαλισμού δείχνουν ντουλάπες με 10, 20 και 27 κομμάτια! Ωστόσο, δεν φοράμε όλες μόνο μίνιμαλ, άσπρα/μαύρα/μπεζ ρούχα. Ακολούθησε, λοιπόν, τους παρακάτω κανόνες και οδηγίες, που σας δίνουμε εμείς από την AKK Concepts και παίξετε με τη ντουλάπα σας και το στυλ σας.

Κανόνες:

  1. Δεν υπάρχει ένας τέλειος αριθμός ρούχων. Η capsule wardrobe είναι πιο πολύ ένας τρόπος ζωής πιο απλός και εύκολος.
  2. Έχε στο νου σας μόνο τα καθημερινά ρούχα, δηλαδή αυτά που φοράτε στη σχολή/δουλειά και στις εξόδους και όχι αξεσουάρ και ρούχα ειδικών περιστάσεων, π.χ. του γυμναστηρίου.
  3. Να έχεις μια σεζόν στο μυαλό σου, π.χ. το καλοκαίρι.

Βήματα:

  1. Ψάξετε: πριν αρχίσετε την εφαρμογή, κάνετε λίστες. Δείτε τι σας πάει από χρώματα και σχέδια και τι από αυτά φοράτε πρακτικά στην καθημερινότητά σας. Πάρετε και ιδέες από το instagram και το pinterest.
  2. Ξεκαθαρίστε: ανοίξτε τη ντουλάπα και διαλέξετε τι θα κρατήσεις . Κατά τη διαδικασία αυτή, μην ξεχνάτε τις λίστες που κάνατε νωρίτερα σχετικά με τη ντουλάπα-στόχο. Τα κομμάτια που θα μείνουν εκτός, χαρίστε τα σε φίλες ή σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση ή πουλήστε τα στην εφαρμογή depop.
  3. Δείτε τι έμεινε: αφού κάνατε το ξεκαθάρισμά σας, ήρθε η ώρα για μια ανασκόπηση. Χωρίστε τα ρούχα που κρατήσατε ανά κατηγορία: τα ‘πάνω’ (πουκάμισα, μπλούζες, T-shirt), τα ‘κάτω’ (παντελόνια, φορέματα, φούστες, τζιν) και τα ‘πανωφόρια’ (ζακέτες, σακάκια, μπουφανάκια). Δείτε τι συνδυασμούς μπορείτε να κάνετε με τα ρούχα που έμειναν και νέους τρόπους αξιοποίησης, π.χ. ένα φουλάρι μπορεί να γίνει ζώνη.
  4. Συμπληρώστε: δείτε τι σας λείπει. Μη βρείτε απλά αφορμή για ψώνια! Θυμηθείτε ότι βασική αρχή της capsule wardrobe είναι η ποιότητα, οπότε προσπαθήστε τα νέα κομμάτια που θα προσθέσετε να είναι καλής ποιότητας και από υφάσματα φιλικά προς το περιβάλλον και το δέρμα σου.
  5. Διατηρήστε: η capsule wardrobe είναι τρόπος ζωής. Στις επόμενες εκπτώσεις, μην αγοράσεις T-shirt με 3€. Κάνε σωστές επιλογές και αν στην τελική υποκύψετε μια φορά, εντάξει δεν χάθηκε ο κόσμος.WHITE ASYMMETRIC DRAPED SHIRT